Een kitten in huis?

Kitten

Praktische tips en benodigdheden

Kijk je ook al zo uit naar de dag dat je kitten bij je in huis komt? Een kitten is niet alleen ontzettend lief en schattig, maar vergt ook tijd en aandacht en brengt kosten met zich mee. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geven wij je graag onderstaande tips om de opvoeding van je kitten net een beetje makkelijker te maken.

Hieronder vind je informatie over voeding, training, medische verzorging en benodigdheden.


Voeding

De beste voeding voor uw kitten

Kittens hebben veel energie. Ze spelen en rennen wat af. Om die reden is er speciale voeding voor kittens, zodat je er zeker van bent dat jouw kleine tijger alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef je kitten een goede start met passende voeding. De maat van de brokjes is bij kittenvoer wat kleiner, zodat jouw kitten ze moeiteloos kan eten. Voor sommige raskatten is bovendien speciaal kittenvoer verkrijgbaar, waardoor de voeding helemaal is afgestemd op de rasspecifieke voedingseisen.


Training

Opvoeding van uw kitten

Veel mensen denken dat katten moeilijk of zelfs niet te trainen zijn. Katten kunnen best eigenzinnig zijn, toch kunnen ze ook veel leren. De juiste aanpak, geduld en consequentie vormen de sleutel voor een goed opgevoegde kat.

Je kitten zindelijk maken

Een kitten zindelijk maken zal over het algemeen weinig problemen opleveren. Veel kittens krijgen al van hun moeder mee waar de kattenbak voor bedoeld is. Daarnaast doen katten hun behoefte graag op een zachte ondergrond, zodat ze hun uitwerpselen kunnen begraven. Zorg ervoor dat de kattenbak makkelijk bereikbaar en schoon is. Ook katten houden er niet van om naar een vies toilet te gaan. Mocht je kitten in het begin nog niet helemaal snappen waar de kattenbak voor bedoeld is, help je kitten dan een beetje. Je kunt je kitten bijvoorbeeld na een dutje of een maaltijd op de bak zetten, zodat hij eerder begrijpt wat hij op de bak moet doen. Het kan helpen de kap in het begin nog niet op de bak te doen. Ook hetzelfde grit gebruiken als de fokker van je kitten kan helpen bij de zindelijkheidstraining. Sommige kittens willen klontvormende kattenbakvulling in het begin nog wel eens proeven. Wacht met het gebruik hiervan liever tot je kat iets ouder is.

Krabben en bijten

Maak je kitten snel duidelijk dat het niet de bedoeling is om aan de meubels te krabben of bijten. Zorg er wel voor dat je kitten een alternatief heeft om aan te krabben en bijten, zoals leuke kattenspeeltjes, een krabpaal of krabton. Zo kan je kitten zich naar hartenlust uitleven op zijn eigen meubilair.


Medische verzorging en preventie

Met uw kitten naar de dierenarts

Dierenarts

Voor medische verzorging, controle en vaccinaties ga je langs bij de dierenarts. Het is verstandig om je kitten in de beginperiode regelmatig door een dierenarts te laten nakijken zodat je er zeker van bent dat jouw huisdier gezond is. Schrijf je kitten zo snel mogelijk in bij een dierenarts zodat alle administratie op orde is. Zorg ervoor dat je het telefoonnummer van je eigen dierenarts en de dienstdoende arts bij spoed altijd bij de hand heeft. Bewaar het paspoort van je kat op een logische plaats, zodat je hem indien nodig snel bij de hand hebt.

Vaccinaties

Het is belangrijk om jouw kitten te laten vaccineren tegen kattenziekte en niesziekte. De meeste kittens worden op de leeftijd van 9 en 12 weken ingeënt. Wanneer je kat 1 jaar oud is, wordt hij nogmaals tegen beide virussen ingeënt, daarna volgt een jaarlijkse vaccinatie. De vaccinatie tegen niesziekte moet elk jaar worden herhaald. Tegen kattenziekte is je kat 36 maanden beschermd. Eens in de drie jaar wordt je kat hier ook weer tegen ingeënt.

Chippen

Het is verstandig om je kitten te laten chippen. Een chip registreert jouw gegevens zodat je kat altijd bij je terug gebracht kan worden mocht hij onverhoopt zoek raken. Dit is ook voor binnenkatten aan te raden. Mocht je kat per ongeluk een keer buiten belanden, is de kans op verdwalen groter dan bij een buitenkat. Ook wanneer je jouw kat wilt meenemen naar het buitenland is het belangrijk dat hij gechipt is. Een chip geldt namelijk als enige geldige identificatie.

Castratie/Sterilisatie

Je kitten is geslachtsrijp op een leeftijd tussen de 5 en 8 maanden. Om ongeplande nestjes te voorkomen kun je jouw kitten rond deze leeftijd het beste laten castreren. Hoewel de term sterilisatie nog veel gebruikt wordt, worden zowel katers als poezen gecastreerd. Bij een kater worden de teelballen verwijderd. Bij een poes worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd. Een castratie gebeurt altijd onder algehele narcose. Je kunt bij de Pets Health dierenkliniek terecht voor advies over de castratie van jouw kitten.

Parasieten

Het is belangrijk om je kitten in de beginperiode regelmatig te behandelen tegen vlooien, wormen en oormijt. Kittens zijn namelijk erg gevoelig voor deze vervelende parasieten. Als het goed is, is jouw kitten al behandeld bij de fokker. Vraag voor de zekerheid even na hoe vaak de fokker je kitten heeft ontwormd. Zet de behandeling thuis voort om parasieten te voorkomen. Om ziektes te voorkomen kun je je kitten het beste ook behandelen tegen teken. Er zijn veel verschillende middelen tegen parasieten. Voor advies kun je altijd terecht bij de Pets Health balie.


Benodigdheden

Alle benodigdheden voor een kitten op een rij

Wanneer je een kitten in huis haalt, heb je ook veel nieuwe spulletjes nodig. Bekijk onze handige lijst met onmisbare producten voor jouw kitten:

  • Kattenmand of kussen: Ondanks dat kittens soms onuitputtelijk lijken, slapen ze ook veel. Een knusse kattenmand of een zacht kussen mag niet ontbreken. Ook vinden kittens het soms fijn om zich te verstoppen, bijvoorbeeld in een kattenhol.
  • Kattenspeeltjes: Leuke kattenspeeltjes mogen niet ontbreken op je boodschappenlijstje. Denk aan speelgoedmuizen, balletjes of een kattenhengel.
  • Kattensnoepjes: Om je kitten te trainen, belonen of gewoon eens lekker te verwennen, kun je speciale kattensnacks voor kittens in huis halen.
  • Krabpaal: Katten houden ervan om hun nagels aan te scherpen. Een krabpaal of krabton biedt daarvoor de ideale gelegenheid. Een kattentoren zal ook zeker in de smaak vallen, want bijna alle kittens houden van klimmen en springen.
  • Kattenbak: Het is belangrijk dat je kitten zijn behoefte kan doen op een rustige plek in huis. Zorg ervoor dat je de kattenbak in het begin niet verplaatst, totdat je kitten goed zijn weg kan vinden in huis.
  • Reismand: Om jouw kitten veilig te kunnen vervoeren heb je een kattenreismand of transportbox nodig. De reismand neem je mee naar de fokker wanneer je jouw kitten gaat halen maar is ook bedoeld voor tripjes naar de dierenarts.
  • Voer- en drinkbak: Handige voer- en waterbakjes voor je kitten mogen niet ontbreken. Er zijn veel verschillende materialen en kleuren verkrijgbaar. Ook een drinkfontein kan interessant zijn, aangezien veel katten graag stromend water drinken.
  • Verzorgingsartikelen: Haal de nodige vachtverzorgingsproducten in huis, zodat je je kitten alvast kan laten wennen aan borstelen en kammen. Voor alle vachttypen zijn speciale borstels verkrijgbaar in onze dierenwinkel. Houd de nagels en tanden van je kat goed in de gaten.
  • Kattentuigje: Een tuigje kan handig zijn wanneer je jouw kitten rustig wilt laten wennen aan de buitenwereld. Je kitten kan niet ineens wegrennen en de weg kwijt raken. Laat je kitten wel binnen alvast wennen aan het tuigje. Wanneer je een kitten al jong went aan een kattentuig, kun je wanneer hij wat ouder is ook rustig een wandelingetje maken.
  • Tandenborstel: Je kitten laten wennen aan tandenpoetsen kan in de toekomst veel gebitsproblemen voorkomen. Er zijn zeer veel katten die al op 1-2 jarige leeftijd ernstige tandvleesontsteking en tandsteen ontwikkelen. Dit is alleen te voorkomen door goed te poetsen. Een volwassen kat die niet gewend is aan het poetsen van de tanden zal dit zeker niet waarderen. Het is dus aan te bevelen hier bij je kitten al mee te beginnen.